Historické jádro Lokte bude pouze pro pěší

Z centra Lokte na Sokolovsku by v příštích letech měla téměř zmizet automobilová doprava. Současná pěší zóna, která zahrnuje jen malou část středu města, by se měla rozšířit téměř na celé historické jádro. Podmínkou je ale vybudování nových parkovacích ploch.

S rozšířením pěší zóny počítá marketingová studie, kterou si město nechalo zpracovat. "Na pěší zónu bude přeměněno celé historické jádro města. Na rampě ke hradu a v místě, kde již dnes pěší zóna je, bude zpřísněn její režim, dojde k úplnému vymístění parkování a vjezd pro dopravní obsluhu a zásobování zde bude možný jen v časově omezených úsecích," uvádí studie.

Podle starosty Lokte Jaroslava Hlavsy je sice studie výhledová a náměty by mohly být realizovány v období deseti až 15 let, ale vzhledem k možnosti získat prostředky z Evropské unie v následujících letech by se měly investice uskutečnit co nejdříve. Radnice chce řešit zejména parkování. Cílem je vybudování parkoviště na místě bývalé skládky za mostem. Problémem ale je, že stavba na skládce anebo její kompletní odbagrování představují náklady v řádech minimálně desítek milionů korun. Jinou, i když podobně nákladnou alternativou, je vybudování parkoviště ve skále.

Loket

Kromě hlavního odstavného parkoviště studie nabízí asi 13 dalších míst v Lokti, o které by se mohly rozšířit možnosti parkování. Jde ale jen o malé plochy.

Loket

Omezení dopravy v centru na úplné minimum by, podle slov starosty, nemělo v důsledku ohrozit místní podnikatele. Podle studie by měl Loket do budoucna nabídnout i dva pěší vycházkové okruhy nebo rozšířit nabídku pro cykloturistiku.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio