Halže na Tachovsku přijala od církve darem kostel

11. leden 2008
Tento pořad

Přijmout dar od církve, do kterého bude nutné v nejbližších letech investovat spoustu peněz, se rozhodli v Halži na Tachovsku. Obec s necelou tisícovkou obyvatel přistoupila na návrh plzeňského biskupství a nechala na sebe převést dominantu obce - kostel sv. Jana a Pavla. Základní opravy, které mají kulturní památku zachránit, si podle předběžných odhadů vyžádají kolem deseti milionů korun.

Starosta František Čurka uvedl, že biskupství obci nabídlo kostel vysvěcený v roce 1800 poprvé před třemi lety. Tehdy radní z Halže odmítli. Teprve když nabídku zopakovalo, mezi zastupiteli vyhrál názor, že obec svatostánek raději převezme a zkusí na jeho opravu sehnat peníze, než aby ho nechala spadnout. Při převodu daru musela radnice slíbit, že památka i nadále poslouží církevním obřadům. V kostele, jehož věž byla z tesaných kvádrů dostavena v roce 1805, chce Halže pořádat různé kulturní akce. Vnitřní prostor je prý na rozdíl od místního velkého sálu vhodný pro menší kulturní události.

Radnice v Halži nyní připravuje podklady, aby na opravu mohla dostat peníze z některého z dotačních titulů EU. Laický odhad rozsahu základních prací počítá s částkou kolem deseti milionů korun. Ze svého rozpočtu může obec investovat jen minimálně. Po změně rozpočtového určení daní se sice její částka na údržbu a investice zvýšila z 1,8 milionu na více než tři miliony korun, na záchranu svatostánku to však nestačí.

Logo

Podle Aleny Ouředníkové převedlo už plzeňské biskupství řadu kostelů na obce nebo na občanská sdružení, protože není v silách církve, aby opravila všechny zchátralé kostely. Pokud projeví zájem obec nebo nějaké sdružení, které kostel opraví a dál přijatelně využívají, biskupství o převodech jedná. V diecézi, jež zahrnuje většinu Plzeňského a Karlovarského kraje, je 437 kostelů. Z toho je 22 zřícenin, 50 staveb je v havarijním stavu a dalších 154 ve velmi špatném stavu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio