Stabilizát z elektrárny Tisová je vítaným stavebním materiálem

21. leden 2008
Tento pořad

U stavebních společností roste zájem o takzvaný stabilizát z Elektrárny Tisová Skupiny ČEZ na Sokolovsku. Materiál vzniká jako vedlejší produkt při procesu odsiřování elektrárny. Lze ho využít například jako podkladový beton při stavbách komunikací. Stavbaři jej loni odebrali přibližně 51.500 tun. V porovnání s předchozími roky to je až několikanásobný nárůst.

Podstatnou část elektrárenského stabilizátu z Tisové, zhruba 35.000 tun, odebrala společnost Stavby silnic a železnic. Při dodržení podmínek pro používání tohoto materiálu dosahují úspory v porovnání s běžnými hmotami 20 až 30 procent. Stavby silnic a železnic použily zhruba 30.000 tun stabilizátu a suchých popelovin ke zpevnění terénu pod úsekem budované rychlostní silnice R6 Kamenný Dvůr - Tisová. Dalších přibližně 5000 tun posloužilo jako konstrukční vrstva pod základovou deskou budoucí multifunkční haly v Karlových Varech.

stavba silnice

Mezi odběrateli elektrárenského stabilizátu jsou i další stavební firmy. Po loňských zkušenostech lze předpokládat, že se bude čím dál více stavebních firem snažit s tímto materiálem pracovat. Dosud byl stabilizát využíván hlavně pro rekultivační práce ve vyuhleném hnědouhelném lomu v okolí tisovské elektrárny.

Elektrárna Tisová

Tuna stabilizátu stojí v Elektrárně Tisová do 30 korun. Tato cena platí většinou při velkých odběrech. Cena jedné tuny betonu se potom pohybuje podle kvality zhruba od 830 do 1250 korun. Stabilizátem, který nyní nabízejí zákazníkům v podstatě všechny elektrárny ČEZ, lze ovšem nahradit beton jen za určitých podmínek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio