Sdružení Excalibur chce pečovat o hrad Buben

15. únor 2008
Tento pořad

Hrad Buben ze 14. století chce převzít do své trvalé péče. plzeňské občanské sdružení Excalibur. Aktivisté by památku vlastními silami a za sponzorské peníze a dotace opravili a pořádali by tam kulturní akce. Hrad nyní patří kraji, respektive jeho příspěvkové organizaci Muzeum a galerie Severního Plzeňska v Mariánské Týnici. To se zatím předání památky brání, ale chybí mu jasná vize, co s ní.

Radní pro cestovní ruch Plzeňského kraje Olga Kalčíková, která se s aktivitami sdružení setkává už šest let, model záchrany torza hradu a posílení regionální role památky podporuje. Sdružení Excalibur by získalo hrad do vlastnictví nebo dlouhodobé výpůjčky a začalo by s výraznějšími opravami, na něž by shánělo peníze. Excalibur chce kulturními akcemi region oživit, což by jistě pomohlo cestovnímu ruchu v oblasti blízko rekreační oblasti přehrady Hracholusky

"Sdružení nemůže provádět žádné zásahy, neboť jde o památku. I pořádání kulturních akcí podléhá dohledu památkářů," řekla Kalčíková s tím, že Plzeňský kraji převzal hrad v roce 2002 od bývalého okresního úřadu. Původní hrad byl založen ve 14. století, od roku 1567 je uváděn jako pustý. Zbyl tam příkop, hradby, torza bran, paláce, sklepení, parkánu a bašta. Excalibur už opravil starý mlýn pod hradem. Jeho členové sekají na hradě trávu a snaží se zabránit dalšímu rozkladu památky.

Logo

Kraj má s občanskými sdruženími, jež se starají o památky, velmi dobré zkušenosti. Kalčíková jmenovala Klub Ladislava Lábka, který v roce 1998 převzal požárem silně poškozený zámek v Čečovicích na Domažlicku. Dále například hrady Krasíkov a Volfštejn na Tachovsku, obecní klášter v Chotěšově a kostel v Žebnici, obojí na Plzeňsku.

Zřícenina Bubnu leží nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže a je ideálním místem k výletům. Je vzdálena čtyři kilometry od Města Touškov. Od Procházkova ústavu v Plzni tam vede sedmnáctikilometrová turistická stezka. Na hracholuskou hráz je to dva kilometry stejně jako ze železniční zastávky Plešnice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio