Festival Finále v Plzni se přestěhuje z Elektry do Besedy

25. únor 2008
Tento pořad

Poprvé od roku 1968 se mění prostory pro festival českých filmů Finále, jehož 21. ročník se bude konat v Plzni 21. až 27. dubna. Místo tradičního kina Elektra se festivalové dění bude odehrávat především ve třech sálech zrekonstruované secesní budovy Měšťanské besedy v centru města.

Jak uvedla výkonná ředitelka Finále Pavla Kormošová, Besedu, patřící městu, doplní ještě další nový prostor. O variantách se ještě jedná. Novým prostorem může být i multikino nového obchodního centra Plaza. Desetisálový komplex má být veřejnosti otevřen v polovině března. S kinem Elektra má soukromý majitel jiné záměry a podle ředitelky, bývalé kino po stavebních úpravách už potřebám Finále technicky nevyhovuje.

Elektra Plzeň 1968 - festival FInále

Během týdne nabídne festival veškerou dlouhometrážní hranou produkci, dále komise vybírá z 55 přihlášených dokumentů. Hosty festivalu by měli být režiséři Jiří Krejčík, Juraj Jakubisko, Jan Kačer a Pavel Kohout, organizátoři usilují o Jiřího Menzela.

Kromě soutěží celovečerních filmů a dokumentů čekají návštěvníky tradiční i nové sekce. Například Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie - rok 1968, Dějiny na 8, tedy filmový pohled na zásadní "osmičkové" roky českých dějin, a Báječní lidé s klikou k významným jubileím filmových osobností, letos Evalda Schorma a Jiřího Krejčíka. Škola - základ filmového života představí raná díla mladých filmařů, připraveny jsou "snídaně" pro nejmenší.

Plzeň- Měšťanská beseda

Ojedinělou akcí zůstává Panel filmových projektů, kde tvůrci představí svá připravovaná díla v nejrůznější fázi vzniku. Archivní sekci festivalu sestavil filmový historik Jan Lukeš.

Zatímco loni vydal festival vzpomínkovou publikaci o Janu Špátovi, letos vyjde publikace o Evaldu Schormovi, fenomenálním režisérovi české nové vlny. Festival chystá také besedu k televizní soudní inscenaci Spor z roku 1966, v níž mladá generace zastoupená Jiřím Menzelem vedla polemiku se svými předchůdci, jejichž obhájcem byl Pavel Kohout.

Diváci

Loňský ročník vyhrály Pusinky režisérky Karin Babinské, v dokumentech získal Zlatého ledňáčka snímek Heleny Třeštíkové Marcela. Diváckou cenu si odnesly Pravidla lži, mimořádným počinem byl film ...A bude hůř.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio