V Karlovarském kraji chybí hospicová péče

10. březen 2008
Tento pořad

V Karlových Varech se o víkendu konala konference nazvaná Hospicová domácí péče. Právě karlovarský region patří mezi poslední tři kraje na území České republiky, kde hospic nebo služby, které by hospicovou péči dostatečně nahrazovaly, schází.. Pro zlepšení bylo by třeba větší podpory ze strany měst či kraje.

Regionální zástupkyně Agentur domácí zdravotní péče Pavla Andrejkivová na konferenci neziskových a sociálních organizací k problematice hospicové domácí péče v Karlových Varech uvedla, že není nutné soustředit se jen na vznik samostatného lůžkového zařízení. Mobilní hospicová péče se dá přirovnat k hospici, protože poskytuje stejnou zdravotní, sociální a další péči, ale je prováděna doma, kde se klient cítí lépe. Je mezi svými blízkými, ve svém prostředí. I když hospicové péče lůžkového typu jim umožňuje, aby si vzali své věci s sebou, domácí prostředí nenahradí.

Financování hospicové péče je zatím v legislativě zakotveno jen pro lůžkové hospice. Mobilní péče sice je už také v legislativě, ale zatím chybí vyhláška, aby se mohla proplácet. "Když poskytujeme podobnou péči, tak poskytujeme péči hrazenou zdravotními pojišťovnami třikrát denně. Ale to nestačí, je třeba poskytovat i sociální služby, služby dobrovolníků," konstatovala.

Sanitář u lůžka nemocného

Aby hospicové služby bylo poskytovány na kvalitní úrovni, je třeba jak ošetřující personál, tak i dobrovolníky pečlivě proškolit. I tak jde ale o služby, které mohou poskytovat jen lidé, kteří mají dostatek empatie.

V současné době se rýsuje možnost, že by hospic vznikl v Chebu. Probíhá jednání s chebskou radnicí, která uvažuje, že by pro takové zařízení uvolnila prostory. Podle Andrejkivové ale bude potřeba širší podpory ze strany komunálních politiků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio