Ludvíku Očenáškovi bude věnována naučná stezka

28. březen 2008
Tento pořad

Naučná stezka věnovaná českému vynálezci, vlastenci a průkopníkovi raketové techniky Ludvíkovi Očenáškovi vznikne letos na severním Plzeňsku. Povede z Plas do Dolní Bělé po zelené turistické trase, kterou vědec zhruba před 70 lety otevíral. Naučná stezka bude mít kolem 15 zastavení a bude se věnovat nejen Očenáškovi, ale zmíní také přírodu, zajímavé rostliny a živočichy v okolí.

Autorka stezky a nedalekého muzea smoly Jana Čiháková z občanského sdružení Přeskopec uvedla, že na každém zastavení bude jeden vynález Ludvíka Očenáška, kterých měl mnoho: letecké motory, ve své době největší letadlo, zajímavý člun na hydrodynamický pohon. Otčenášek byl jeden z prvních, kdo v roce 1930 odstartoval v Praze na Bílé Hoře rakety, které vyletěly až do výšky dvou kilometrů.

Část stezky, která povede krajem vynálezce, by měla být přístupná i lidem na invalidních vozících. Očenášek se narodil srpnu 1872 v nedalekých Kříších, v Dolní Bělé chodil do školy, v dospělosti sem jezdil na letní byt a na konci života sem přijel i zemřít. Stalo se to několik dní po jeho 77. narozeninách. Konstruktér a vynálezce významně přispěl především k rozvoji raketové techniky. Obou světových válkách se zapojil do boje, ještě ve svých 73 letech bojoval na konci druhé světové války na pražských barikádách, kde byl také zraněn. Jana Čiháková ještě dodala, že přesto není příliš známá osobnost, ale například v Americe má ve dvou muzeích pamětní plakety.

Logo

Jana Čiháková by byla ráda, kdyby se jí podařilo pro každé zastavení stezky najít patrony - rodiny nebo firmy, které by se o místo staraly. Patroni by se měli starat nejen o úklid a úpravu okolí zastávek, ale v případě poškození informačních tabulí by se také měli podílet na jejich obnově. Tabule budou umístěné na rozeklaných kmenech stromů, které už dva roky Čiháková shání po lesích v okolí. První dvě zastavení už vznikla, letos by se měla přibýt další.

Na zbudování naučné trasy letos přispěje Plzeňský kraj 140.000 korun, celkové náklady jsou zhruba dvojnásobné.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio