Největší česká pivnice Na Spilce prošla rekonstrukcí

31. březen 2008
Tento pořad

V Plzni skončila rekonstrukce části největší české pivnice Na Spilce, kterou za 16 let existence navštívilo 4,8 milionu lidí. Pivnice s kapacitou 550 míst má za sebou výměnu elektroinstalace, dostala nové řešení výčepů. Součástí úprav jsou i nové omítky a malby, stropní klenby i jejich nasvícení. Rekonstrukce za zhruba tři miliony korun trvala dva měsíce.

Nově je možné přizpůsobit prostor pivnice různým typům událostí. Letošním úpravám v levém křídle objektu předcházela modernizace pravé části z let 2005 a 2007. Pivnice patří do prohlídkového okruhu pivovaru spolu s návštěvnickým centrem, sklepy, stáčírnou, varnou a muzeem v centru města.

Prostory restaurace Na Spilce sloužily přes 120 let jako skutečná spilka, místo pro kvašení piva. Po zavedení výroby v cylindro-kónických tancích byla v roce 1992 v objektu zřízena restaurace. Její název pochází ze staré pivovarské terminologie. Když ve sklepě kvasilo pivo, říkali staří sládkové, že "spílá" a odtud název Na Spilce. Za dobu existence se v ní načepovalo přes 18.000 hektolitrů piva.

Logo

V srpnu 2005 Prazdroj restauraci pronajal firmě A Restaurant, která převzala všech 57 zaměstnanců pivnice. Loni personál obsloužil přes 300.000 hostů. Až 80 procent návštěvníků tvoří cizinci - Němci, Italové, stále více Tchajwanci a Japonci. Mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček dodal, že číšníci se občas setkají s opravdu kuriózními objednávkami. Asi nejzvláštnější je vášeň Italů pro český houskový knedlík, který přikusují ke všem jídlům místo oblíbeného bílého chleba.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio