Zaniklá středověká vesnice na Bílé Hoře v Plzni je v centru zájmu archeologů

1. duben 2008
Tento pořad

Rozsáhlý průzkum zaniklé středověké vesnice na plzeňské Bílé Hoře, jež je v poslední době údajně nejvíce zkoumanou vesnicí svého druhu v regionu, plánují archeologové i letos. Už v minulosti na pozemcích objevili několik pecí, keramiku a množství zaoblených objektů neboli pozůstatků středověkých kulových staveb. Poznatky chtějí lidem zpřístupnit na připravované výstavě. Její součástí má být i mapa, shrnující výskyt podobných zaniklých vesnic v kraji.

Jak řekl archeolog Západočeského muzea v Plzni Jiří Orna, výzkum na Bílé Hoře se vedl už tři sezóny a letos se v něm bude pokračovat. Rozsah závisí na tom, jak se v lokalitě bude dál rozvíjet stavba rodinných domů. Odborníci mají nyní zmapovány dva pozemky určené pro rodinné domky. Objevili na nich například několik pecí, jejichž účel přesně neznají. Sloužit prý mohly k vypalování keramiky, mohlo jít i o chlebové pece. Jak vysvětlil Jiří Orna, problém zničených vesnic bývá ten, že archeologové často kopou nějaký objekt a neví, k jakému přesnému účelu sloužil.

Nálezy přesto naznačují, že se oblast vyvíjela a byla osídlena už v druhé polovině 13. století, tedy ještě v období před vznikem Plzně. O vesnicích není mnoho dostupných písemných pramenů. První písemná zmínka je až ze 14. století. Existují doklady, že už ve 13. století bylo v oblasti velké osídlení, Odhaduje se, že na území Plzeňského kraje se může počet zaniklých středověkých vesnic blížit stovce.

Logo

Kompletně zmapovat je nejde a archeologové vychází z map vytvořených už dříve s tím, že na výstavě budou vyzdviženy výzkumy těch nejzajímavějších vesnic. Na příkladu z jednoho zaniklého osídlení lidé uvidí i vývoj práce odborníků. Na přípravě výstavy spolupracuje tým z muzea s katedrou archeologie Západočeské univerzity v Plzni. Ta se věnuje výzkumům zaniklých středověkých vesnic už několik let. Působila například na Zbirožsku, kde se podařilo lokalizovat osm zaniklých středověkých vesnic. Mezi nimi Bukov, Cetkov, Lhotku, Nevězeň, Rovný, Řebřík, Sloupek a Zhoř. Nedestruktivní výzkum čtyř lokalit uskutečnila katedra v minulosti také na Blovicku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio