Západočeská kriminálka využívá nové laboratoře

14. duben 2008
Tento pořad

Experti západočeské kriminálky mají nově zrekonstruované laboratoře. Úpravy chemické, biologické a také genetické laboratoře v objektu policejní správy Západočeského kraje trvaly tři měsíce a stály sedm milionů korun. Policie musela laboratoře zrekonstruovat, protože na konci minulého roku získala speciální akreditace. Díky nim může poskytovat znalecké posudky z některých svých oborů v celé EU.

Jak uvedl Saša Houdek, vedoucí odboru kriminalistické techniky a expertíz, patří plzeňské pracoviště mezi tři policejní znalecká pracoviště v ČR, která tato osvědčení o akreditaci získala. Vedle západočeských policistů je má také Kriminalistický ústav Praha a kriminalisté v Hradci Králové.

Podle vrchního komisaře Houdka prošla nejrozsáhlejší rekonstrukcí laboratoř genetiky, která v posledních letech zažívá největší nápor. Genetické zkoumání u policie vznikalo přibližně v letech 2001 a 2002. Jeho využitelnost je maximální, někdy například větší než u oboru daktyloskopie, proto se požadavky na tento obor postupně zvyšovaly. Jen za poslední tři roky se počet genetických expertíz zvýšil ze 600 na 2500 ročně.

Logo

Policejní správa Západočeského kraje provádí ročně zhruba 10.000 zkoumání. K dispozici má 18 druhů pracovišť odboru kriminalistické techniky a expertíz, v nich celkem 30 odborníků. Některá pracoviště jsou totožná s civilními laboratořemi, například právě genetika nebo chemie. Zpracovávají podobné materiály, ale za jinými účely. Dále má západočeská správa kriminalisticko-technické obory, typické pouze pro ni.

Pokles požadavků zaznamenávají policisté v poslední době na biologickou laboratoř, kterou začínají nyní navazovat na genetiku. Genetická expertíza umožňuje individuální identifikaci a podle expertky Jitky Horkové se snaží laboratoř týdně připravit na analýzu 96 vzorků. Nejde o 96 různých případů, ale k případu jedné vraždy se může vztahovat vzorků více.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio