Garanci kvality piva potvrzuje podpis sládka na etiketě

15. duben 2008
Tento pořad

Jméno vrchního sládka Jana Hlaváčka, který zodpovídá za suroviny i stabilní kvalitu výroby piva v Plzni, Radegastu i Velkých Popovicích, se bude od příštích dnů objevovat na etiketách lahvového piva Gambrinus. Žádný jiný pivovar v Evropě údajně podobnou garanci kvality nevyužívá. Hlaváček je dnes nejznámější osobností Plzeňského Prazdroje.

"Odmalička jsem vnímal atmosféru plzeňského pivovaru velmi zblízka. Můj dědeček bydlel ve stejné pivovarské budově, kde mám dnes svou kancelář. Za každé generace, kdy tu někdo z naší rodiny sládkoval, se podařilo výstav gambrinusu zečtyřnásobit," řekl Jan Hlaváček. Jeho dědeček vařil asi 250.000 hektolitrů piva, otec už jeden milion a dnes se vaří gambrinusu přes čtyři miliony hektolitrů za rok.

Etikety i obsah každé čtvrté láhve s pivem, zakoupené v ČR, tak odedneška ponesou rukopis zkušeného pivovarníka, jenž patří ke třetí generaci sládků z pivovarské rodiny Hlaváčků, kteří v Plzni vaří pivo Gambrinus od 20. let minulého století.

Logo

S podpisy sládků na pivních etiketách gambrinusu začal Prazdroj jako první pivovar v ČR v roce 1995. Po Pavlu Zítkovi následovali sládci Václav Berka a do letošního dubna Jaroslav Gubiš, který loni přešel po třech letech z Plzně na post manažera pivovaru Velké Popovice. To byl také jeden z důvodů, proč se jméno na plzeňském pivu změnilo. Za jeden pracovní den nalepí pivovar etikety na více než jeden milion lahví gambrinusu.

Jan Hlaváček nastoupil v Plzni hned po absolutoriu pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Postupně zastával funkce podsládka, sládka a dále pracoval jako technický ředitel Plzeňských pivovarů, ředitel Prazdroje a Gambrinusu. Nyní je vrchním sládkem celé skupiny.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio