V Plzni vznikají byty v atraktivních lokalitách

16. duben 2008
Tento pořad

V jedné z nejatraktivnějších plzeňských lokalit, U Ježíška nedaleko centra města, vzniklo 113 bytů v sedmi nových domech. Za zhruba 220 milionů korun je během dvou let postavila společnost CZ Stavební holding a v současnosti jsou už všechny prodány do osobního vlastnictví.

Jak uvedl předseda představenstva společnosti Zdeněk Quarda - jedná se o byty různých velikostí - od garsonek po pětipokojové mezonetové byty. Stavba U Ježíška byla zahájena 1. prosince 2006. Cena bytů se pohybovala v roce 2006 v rozmezí od 25.000 až 30.000 korun za metr čtvereční. V té době to byly nejdražší byty v Plzni, v současné době by patřily k nejlevnějším. Velikost nových bytů se pohybuje od 25 do 130 metrů čtverečních, ke každému patří sklepy, parkování. Součástí některých z nich jsou i 50 metrů dlouhé terasy. Cena nejlevnějšího bytu se pohybovala kolem 700.000 korun, nejdražší stál 3,8 milionu korun.

Logo

Stejná společnost staví dalších 260 bytů také u Malostranské ulice nedaleko Vodárny Plzeň. V tuto chvíli se tu byty doprodávají, prvních zhruba 60 je zkolaudováno, dalších 100 bytů je rozpracováno a výstavba dalších byla zahájena. Ve třech etapách budou dokončeny koncem příštího roku.

Podle Quardy leží pozemky v lokalitě U Ježíška poblíž řeky Radbuzy nad stoletou vodou, žádné zásahy nebo terénní úpravy proto nebyly nutné. To je rozdíl oproti připravované Malostranské, kde záplava hrozila. Investor proto pozemek o metr navážel a navyšoval.

Součástí známé plzeňské lokality je také území směrem k řece, kde by měl vzniknout park. Soutěž na něj byla už před několika lety a projekt tam počítal i s malým přírodním divadlem. Realizaci zatím zdržuje výkup pozemků.

Logo

Pardubický CZ Stavební Holding chce stavět také 160 rodinných domů v Plzni-Lhotě. V současné době žádá o územní rozhodnutí, prodávat a stavět začne ke konci roku. Firma se také zajímá o pozemky ve vzdálenosti do deseti kilometrů od Plzně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio