Archeologové představí průzkum středověké vesnice

23. duben 2008
Tento pořad

Západočeské muzeum v Plzni spolu se Západočeskou univerzitou připravují archeologickou výstavu. Lidem by na ní měly být zpřístupněny výsledky rozsáhlého průzkumu zaniklé středověké vesnice na Bílé Hoře, která byla v poslední době nejvíce zkoumanou vesnicí svého druhu v regionu. Už v minulosti archeologové na pozemcích objevili několik pecí, keramiku a množství zaoblených objektů. Podle archeologa - Jiřího Orna - právě vybírají ty, které by měly být vystaveny. Součástí výstavy má být i mapa, shrnující výskyt podobných zaniklých vesnic v kraji.

Výzkum na Bílé Hoře se vedl už tři sezóny a letos se v něm bude pokračovat. Rozsah závisí na tom, jak se v lokalitě bude dál rozvíjet stavba rodinných domů. Nyní mají odborníci zmapovány dva pozemky určené pro domky. Objevili na nich například několik pecí, jejichž účel přesně neznají. Sloužit prý mohly k vypalování keramiky, mohlo jít i o chlebové pece. Podle archeologů bývá problémem zničených vesnic fakt, že často kopou nějaký objekt a neví, k jakému přesnému účelu sloužil.

Nálezy přesto naznačují, že se oblast vyvíjela a byla osídlena už v druhé polovině 13. století, tedy ještě v období před vznikem Plzně. O vesnicích není mnoho dostupných písemných pramenů. První písemná zmínka je až ze 14. století. Existují doklady, že už ve 13. století bylo v oblasti velké osídlení, Odhaduje se, že na území Plzeňského kraje se může počet zaniklých středověkých vesnic blížit stovce.

středověké stavby

Archeologická výstava v Západočeském muzeu v Plzni by měla začít v září letošního roku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio