Projekt Čistá Radbuza úspěšně skončil

13. červen 2008
Tento pořad

Jeden z největších ekologických projektů na Plzeňsku a Domažlicku - "Čistá Radbuza" byl včera ukončen na malé slavnosti v Bělé nad Radbuzou. Podílelo se na něm devět měst a obcí dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Radbuza a nově vybudované nebo rekonstruované kanalizace a čistírny údajně splňují požadavky evropské směrnice o čištění městských odpadních vod. Ostatně důkazem může být vyjádření předsedy výkonné rady Mikroregionu Radbuza - dobřanského starosty Jaroslava Sýkory, že u nich v řece vás už může do svých klepet přiskřípnout rak říční - a to je velký znalec, co je a není čistá voda. V Bělé nad Radbuzou natáčel včera odpoledne Jiří Blažek.

Devět měst a velkých obcí Plzeňského kraje dokončilo výstavbu čistíren a kanalizace za 860 milionů Kč. Vyčistily tok řeky Radbuzy od Domažlicka po Plzeň. Stavby zúčastněným umožní další rozvoj bytové výstavby i podnikání. V regionu se 37.000 lidmi se tak zvýšil počet přípojek o 40 procent. Občané získali kanalizační řady, které jim dosud chyběly, a nemusí už tak řešit nepříjemné problémy s likvidací splaškových vod.

Podobnou stavbu za 630 milionů korun uzavřely minulý měsíc Klatovy. Plzeň, která investuje v regionu zatím rekordních 1,7 miliardy Kč, ji ukončí v srpnu. Všechny tři projekty podpořila EU, v případě Čisté Radbuzy dala tři čtvrtiny nákladů stavby, tedy 18,12 milionu eur.

Logo

Peníze získal svazek 27 měst a obcí mikroregion Radbuza. Projekt zasahuje do tří okresů. Zapojily se do něj Dobřany, Chotěšov, Líně, Stod a Zbůch z Plzeňska a dále Holýšov, Poběžovice, Horšovský Týn a Bělá z Domažlicka. Všechny obce s více než 2000 obyvateli už nyní plní evropské směrnice o čištění městských odpadních vod, platné od roku 2010, i český zákon o vodách. Zlepšila se kvalita vody v Radbuze i podzemních vod v obcích. Investice snížila koncentraci fosforu v řece asi o 40 procent a výrazně také množství dusíku.

Díky projektu vzniklo osm čistíren odpadních vod (Zbůch a Líně budou mít společnou), 43 kilometrů nové gravitační kanalizace a bylo obnoveno 13,4 km stokových řadů. Díky stavbě 25 čerpacích stanic se může na stokovou síť připojit dalších 9050 obyvatel. Data z čistíren a čerpacích stanic se přenášejí na dispečink, stejně jako hlášení o poruchách.

Projekt byl připravován obcemi od roku 1999, kdy se do něj přihlásilo 35 obcí, ale 26 odstoupilo. Nesplnily parametry požadované Fondem soudržnosti EU, řada z nich nemá 2000 obyvatel a přísné normy EU se na ně ještě od roku 2010 nevztahují. Obce však mohou získat peníze z ministerstva zemědělství, nového operačního programu Životní prostředí i od kraje. Stavba Čisté Radbuzy začala v srpnu 2006.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio