Nové věže mikulášského kostela v Chebu mají požehnání

30. červen 2008
Tento pořad

Farář Římskokatolické církve Petr Bauchner požehnal včera v Chebu dostavbě dvou věží historického kostela svatého Mikuláše. Konstrukce vysoké čtyřiadvacet metrů mají nahradit provizorní zastřešení věží. To v závěru 2. světové války poškodil spojenecký nálet, a město tehdy přišlo o jednu ze svých dominant. Finanční prostředky na dostavbu chrámu zajistil městský nadační fond historický Cheb. Svěcení věží sledoval kolega Zdeněk Trnka ...

Požehnání novým věžím bylo nezvyklé: světícího faráře vyzvedl hasičský žebřík, z něhož věže pokropil obrovský gejzír vody z požární hadice. Kopie původních věží budou na střechu kostela opět umístěny zřejmě 10. a 11. července. Mluvčí chebské radnice Martina Kuželová uvedla, že 8. a 9. července bude demontováno současné zastřešení kostela z poválečné doby. Hned dva následující dny přijde na řadu to nejzajímavější - postupné vyzvednutí obou nových helmic na mohutném jeřábu. Každá má i s břidličnou krytinou vážit zhruba 17,5 tuny.

Nové jehlanovité věže s břidličnou krytinou jsou vysoké 24 metrů, přičemž každá má po stranách další asi dvanáctimetrové vížky. Uvnitř jedné z věží bude umístěna tradiční schránka se současnými dokumenty, novinami, penězi a dalšími drobnostmi charakterizujícími současnost.

Logo

Stavba nových věží je první velkou investicí, kterou financoval městský nadační fond Historický Cheb. Do něho pravidelně přispívá město, chebští rodáci z Německa - hlavně čestný občan Chebu Anton Hart, který vznik nadace inicioval - i firmy, které v Chebu působí. Náklady na stavbu nových věží dosáhly asi 8,8 milionu korun.

Projekt věží připravil architekt Luděk Vystyd, který se snažil co nejvíce přiblížit původní podobě a konstrukci. Protože ale chyběly stavební dokumenty, musel vycházet jen z fotografií a kreseb původních věží, jež byly zničeny při spojeneckém náletu na Cheb v roce 1945. Po válce sice měly být věže opraveny a dokonce na ně stát dal i peníze, avšak někdo je zřejmě zpronevěřil. Vysoký a štíhlý kostel tak zdobily jen malé provizorní věže, které jen nepatrně vyčnívaly nad okolní zástavbou.

autor: zdt
Spustit audio