Práce na výměně věží kostela sv. Mikuláše v Chebu boudou k vidění na internetu

7. červenec 2008

V příhraničním Chebu začali dnes práce na výměně věží kostela Svatého Mikuláše. Během tohoto týdne budou z historické památky odstraněny provizorní malé kopule z poloviny minulého století a výšková technika místo nich umístí nové, přes 20 metrů vysoké. Jak uvedl chebský místostarosta Miroslav Plevný, celou operaci budou moci zájemci sledovat i na webových stránkách města.

Zřejmě už od úterý tak bude možné na webových stránkách města Cheb najít odkaz na on-line kameru sledující práce. Přímo na místě sledují střídavě desítky lidí, místních i turistů. Nejprve se pod kostelem s pomocí jednoho jeřábu začal postupně skládat druhý, dostatečně vysoký, aby mohl postavit 24 metrů vysoké věže na kostel ve výšce přes 40 metrů.

Nejdřív se sundají původní věže a na jejich místo se posléze postaví nové. Podmínkou však je, že nesmí příliš foukat vítr, jelikož jeřáb bude věže zvedat za spodní část, takže se nesmí rozkývat.

Každá z věží váží asi 23,5 tuny. Až budou stát na kostele, jeřáb k nim vyzdvihne i boční věže o váze asi 2,5 tuny. Velké věže tak budou mít po obvodě vždy čtyři menší.

Pokud nenastanou technické problémy, měla by výměna věží být dokončena do pátku.

autor: Růžena Valková
Spustit audio