Největší sběrný dvůr v Plzeňském kraji otevřeli ve Stříbře

16. říjen 2008
Tento pořad

Lidé ve Stříbře na Tachovsku a jeho okolí mohou využívat nový sběrný dvůr. Byl otevřen včera a je první dokončenou investicí v areálu městských kasáren. Navíc je ověnčen několika "NEJ". Jak výjimečný je nový stříbrsský sběrný dvůr zjišťoval Jan Dvořák.

Areál na ploše 3200 m2 přijímá všechny druhy odpadů, které vyprodukují domácnosti, včetně nebezpečného. Spádově slouží pro více než 11.000 lidí ze Stříbra i okolí. Stavba vybudovaná za čtyři měsíce je první hotovou akcí v kraji podpořenou z Operačního programu životní prostředí.

Plochou je sběrný dvůr největší v kraji. Jednorázově se do něho dá umístit až 600 tun odpadů. Stavba zabezpečená kamerovým systémem, oplocená a osvětlená, stála 5,6 milionu korun. Evropská unie zaplatila 90 procent, tedy maximum možného, město Stříbro dofinancovalo zbylých 600.000 korun.

Do sběrného dvora mohou lidé vozit nejen klasické odpady z domácností, ale i objemné odpady, vyřazené elektrické a elektronické zařízení. Zvláštní část je určena pro biologicky rozložitelný odpad ze zahrad. Součástí areálu je i štěpkovač, který větve naštěpkuje před odvozem do kompostárny. Pro nebezpečný odpad byl v komplexu vybudován speciální ekologický sklad s dvojitou záchytnou vanou.

železný šrot, sběrna

Radnice předpokládá, že dvůr bude zdarma pro všechny obyvatele, kteří uhradili poplatek za odpady. Provozovatelem se stala společnost Ekodepon. Ještě letos nebo nejpozději na začátku příštího roku bude v Plzeňském kraji otevřeno dalších sedm sběrných dvorů spolufinancovaných z peněz Evropské unie. Těšit se na ně mohou lidé v Nepomuku, Plasích, v Horažďovicích, Plzni-Doubravce a v Líních a Zbůchu.

autor: jsd
Spustit audio