Na Šumavě je hezky celý rok, lyžaři se ale těší na sjezdovky

21. listopad 2008
Tento pořad

Šumava je krásná v každé roční době. Tak proč se tam nevypravit třeba o víkendu. V samém srdci Šumavy na Modravě, aktuálně sice občas zaprší, občas padá déšť se sněhem, ale jak zjišťoval Jan Dvořák u starosty obce Antonína Shuberta, výlet do lůna přírody stojí za to. Jen lyže jsou ještě zbytečnou zátěží.

Zatím jen minimum lyžařských areálů zahájilo v západočeské části Šumavy zasněžování svahů technickým sněhem. Vlekaři sice počítají s výrobou umělého sněhu, většinou ji odkládají na nadcházející víkend, kdy jim meteorologové slibují výrazný pokles teplot. Na Železnorudsku se do výroby umělého sněhu zatím pustili jen v největším šumavském areálu na Špičáku.

Sněhová děla se rozjela v pondělí v 19:30 a pracovala nepřetržitě celých 30 hodin. Přesto se podařilo umělým sněhem pokrýt pouze asi třetinu jedné slalomové sjezdovky. Na rozdíl od jiných hor, kde napadala i vrstva přírodního sněhu, na Šumavě museli vyrábět umělý sníh na travnatý podklad. Pokud se vydaří předpověď počasí a o víkendu teploty výrazně poklesnou, lyžovat by se mohlo zřejmě od posledního listopadového víkendu.

Logo

V areálu v Kašperských Horách zatím nejsou na umělé zasněžování podmínky. Pokud by byl dostatečný mráz a sněhová děla by jela naplno, je možné spustit první vlek po zhruba čtyřech dnech umělého zasněžování. Sněhová děla nespustili zatím ani v dalších šumavských areálech, například na Belvederu nebo na Samotách v Železné Rudě. Všichni ještě čekají na slibovaný mráz.

autor: jsd
Spustit audio