Ochránci přírody chystají čápům hnízda

10. únor 2009
Tento pořad

Záchranná stanice živočichů v Plzni začala připravovat čapí hnízda na přílet ptáků. Každý rok je potřeba jejich stanoviště zkontrolovat, připravit a také upravit. To vše se smí realizovat pouze se souhlasem krajského úřadu a na samostatné povolení. Plzeňské hejtmanství už několik let hnízdiště čápů bílých monitoruje a také přispívá na jejich rekonstrukce a úpravy. První akci letošního roku popisuje vedoucí Záchranné stanice živočichů v Plzni - Karel Makoň.

Ochránci přírody z Plzně, kteří v regionu od roku 1994 upravili a zrekonstruovali více než 150 hnízd a hnízdišť, provedli První letošní rekonstrukci čapího hnízda v Chotěšově. Kvůli zbouranému starému komínu bývalé pekárny pomáhali instalovat kovovou podložku na nový stožár, který komín nahradí. Stožárem chtějí místní v obci čápy udržet.

Součástí stožáru v Chotěšově bude i imitace rozestavěného hnízda, které má čápy přilákat zpátky. Podle Karla Makoně by ptákům nemělo vadit, že jejich nové obydlí nebude na cihlovém komíně. Na řešení se domluvila obec s majitelem objektu i krajem. Stožár by měl být hotový do konce února.

Logo

Podobné úpravy čekají v nejbližší době hnízdiště v Plané u Mariánských Lázní a jedno v Karlovarském kraji. Ve všech případech se jedná o výměnu nosné konstrukce a přesun těžkých hnízd na bezpečnější místo. Vše se musí realizovat mimo hnízdní období, tedy zhruba do poloviny března.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio