Neurochirurgové z FN provedli unikátní operaci

2. březen 2009
Tento pořad

Lékařům - specialistům z Neurochirurgického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni se podařila unikátní operace. U tříměsíčního kojence s diagnózou hydrocefalu neboli vodnatelnosti mozku provedli zákrok pomocí elektromagnetického navigačního systému. Jedná se o první operaci tohoto typu ve střední a východní Evropě. V západních zemích se tahle metoda začala používat teprve před několika měsíci. Podrobnosti zjišťovala Jana Kosová.

Plzeňští lékaři jako první ve střední a východní Evropě využili elektromagnetický navigační systém a díky němu mohli naprosto přesně umístit chlapečkovi z Rokycan do hlavy katétr, který pomocí drenážního systému odvádí přebytečný mozkomíšní mok do dutiny břišní, kde se vstřebává.

Pacientů s diagnózou hydrocefalus odoperují plzeňští neurochirurgové zhruba 40 za rok. Plánování a provádění operace mozku pomocí trojrozměrného zobrazení není novinka. Revoluční změnou je ale způsob získání obrazu. S nadsázkou prý lez lze říci, že je to jakási GPS navigace pro neurochirurgy.

Logo

I dosud se používala navigace, lékaři při ní museli hlavu pevně fixovat. To však nejde u novorozenců, kde hrozí nebezpečí deformace lebky. U takto malých dětí se proto operace prováděly bez navigace podle přesné anatomické znalosti operatéra nebo jen se sonografickou kontrolou. V takovém případě se ale až v deseti procentech případů nepodaří uložit katétr zcela přesně a je třeba operaci opakovat.

Malý Marek mohl jako první miminko ve střední a východní Evropě absolvovat operaci, při níž lékaři použili jen drobné čidlo nalepené dočasně na čele. Drenážní systém zůstává ve většině případů na celý život, s růstem těla čekají pacienta operace, při nichž se podle potřeby drenáž prodlouží. Pokud by lékaři mozkomíšní mok neodvedli, pacient by byl ohrožen na životě. Naopak včasný zásah umožní normální vývoj a život. Mezi pacienty je i několik absolventů vysoké školy.

autor: kos
Spustit audio