Rybník Borek se zbavil bahna a je opět funkční

6. březen 2009
Tento pořad

Odbahnění rekreačního rybníku Borek dokončilo město Rokycany. Šestnáctihektarová nádrž, která byla vypuštěna od povodní v roce 2002, se postupně dočkala kompletní opravy. Předloni nové hráze a teď také odtěžení více než 100 tisíc metrů krychlových bahna. Aby se rybník stal plně funkční, zbývá už jen osadit česla neboli ochranné mříže u výpustí. Dokončené dílo bude oficiálně předáno v dubnu. Bude sloužit rekreaci a zřejmě také sportovním rybářům. Pokračuje místostarostka Rokycan Marie Hlávková.

Vytěžené bahno nechala radnice zatím uložit na deponii v Borku na pronajatých pozemcích. Uskladněno by tam mělo být do roku 2013. Rokycany ho zatím nabízejí zdarma, pouze za odvoz - například k zaorání na poli nebo pro terénní úpravy. Podle rozborů neobsahuje materiál škodlivé látky. Pokud se nikdo nepřihlásí, město sedimenty nejspíše využije samo.

Logo

Z úpravy rybníka se mimo jiné těší obyvatelé městské části Borek. Těm se totiž kvůli vypuštěnému rybníku začala v minulosti ztrácet spodní voda a vysychaly studně. Vodní plocha poslouží i jako zdroj vody pro rokycanské hasiče.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio