Na některých karlovarských silnicích mají nyní přednost žáby

15. duben 2009
Tento pořad

Po příchodu teplého počasí začal každoroční jarní tah obojživelníků, především žab - ropuchy obecné a skokana hnědého. Cílem této poutě z lesů a strání je jejich rozmnožování, které může probíhat pouze ve vodním prostředí rybníků nebo tůní. Při této cestě ale musí obojživelníci překonávat mimo jiné i dopravní komunikace. Jak řekl mluvčí karlovarské radnice Jan Kopál, město Karlovy Vary se proto už po několikáté rozhodlo uspořádat akci na jejich záchranu.

V lázeňské zóně města si ropucha obecná a skokan hnědý oblíbili jezírko Malé Versailles v blízkosti lázeňských lesů. V cestě mezi vodní plochou a lesem jim však stojí silnice. Ta je v proto v době migrace od 20:00 do 06:00 pro provoz automobilů uzavřena. Dalším místem, kde teď mají žáby přednost, je lokalita u rybníku Krach v městské části Hůrky. Tady na ně upozorňují dopravní značky. Řidiči tu sice mohou projíždět, přednost ale mají obojživelníci.

Dalším opatřením, které má U Krachu zabránit úhynům žab, je použití speciálních zábran. Plastové fólie znemožní žábám vstup do vozovky. Přes silnici je pak přenesou dobrovolníci z řad ochránců přírody.

Vzhledem k poměrně prudkému oteplení a pokročilému datu se předpokládá, že letošní migrace žab nebude trvat dlouhou dobu. Skončit by mohla už během týdne.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio