Muzeum loutek se stalo skutečností

21. září 2009
Tento pořad

Politici a loutkáři - takové bylo základní složení hostů pátečního slavnostního otevření. Malý dvorek a Café Skupa praskaly ve švech, hodně zvědavců bloumalo sály a nesměle zkoušelo různá tlačítka u televizorů nebo exponátů. Muzeum je totiž interaktivní. Petru Kosovou zajímalo, jestli dostanou návštěvníci při vstupu pracovní listy, s nimiž budou během prohlídky pracovat. A tak se zeptala vedoucí muzea Markéty Formanové:

O Muzeu loutek se v Plzni uvažuje už zhruba čtyři desítky let. Depozitáře národopisného oddělení Západočeského muzea dosud skrývaly velkou sbírku historických loutek, některé z nich se konečně ukáží na veřejnosti a představí bohatou loutkářskou tradici v Plzni. Loutky k městu patří stejně neodmyslitelně jako pivo nebo Škodovka, takže je dobře, že konečně vzniklo muzeum zaměřené právě jen na plzeňské loutkářství - což ho činí výjimečným. Protože jsou i jiná muzea, například Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, kde jsou loutky z celé země a také ze zahraničí, ale Plzeň má tak nabité fondy a loutkářskou minulost, že si vystačí. Ostatně - řada loutek se do muzea nevešla, mohlo by být klidně větší.

Návštěvníci v přízemí poznají kočovné loutkářské společnosti a první stálá plzeňská divadla, v prvním patře Loutkové divadlo feriálních osad, na jehož podiu poprvé vystoupili Spejbl a Hurvínek. Poznají významné osobnosti jako byl Gustav Nosek, Josef Skupa, Jiří Trnka. Právě studie loutek z počátků Trnkovy výtvarné činnosti jsou skutečnými unikáty, naposledy byly doloženě vystaveny v roce 1929. Diváci se setkají i s kdysi slavnou Skupovou postavičkou "revolučního" Kašpárka, jenž se proslavil koncem první světové války, kdy s ním Skupa sehrál kabarety zesměšňující politické poměry.

Logo

Nejvyšší patro objektu patří Divadlu Alfa, jeho loutkám z nejslavnějších inscenací. Mezi nimi jsou i největší loutky ze hry Náčelník večerní vánek, aneb hody divých mužů. Jde o loutky náčelníků - lidojedů, které měří 2,10 metru a vodili je vždy dva až tři loutkoherci.

Když bylo o vzniku muzea rozhodnuto, mluvilo se od počátku o tom, že bude moderní, interaktivní. Muzeum s vitrinami a mnohomluvnými popiskami už je dnes pasé a lidé, kteří jezdí do zahraničí a navštívili tamní muzea, vědí, že jsou koncipována velmi zábavně a atraktivně, aktivizují návštěvníka, který může s expozicí komunikovat. Takže v Muzeu loutek čekají návštěvníky loutky, s nimiž mají možnost si hrát, vyzkoušet si, co umí marioneta, co jiný typ loutky... V muzeu je také loutkomat, který spustí krátké představení a spousta jiných zajímavostí, včetně nekuřácké a bezbariérové kavárny nazvané stylově Café Skupa.

Muzeum má i skvělou polohu a co je důležité, před rekonstrukcí domu si zadavatel společně s tvůrci libreta rozmysleli, co bude muzeum potřebovat a podle jeho potřeb se pak opravovalo a upravovalo. Což je, bohužel, spíše výjimka. Dokladem je Měšťanská beseda, která se prostě jen vracela co nejblíže původnímu stavu. Ale její využití je dnes jiné, než před sto lety, takže je sice nákladně opravená, ale má mnoho nedostatků. Muzeum loutek se tak možná stane modelovým příkladem a do budoucna se bude postupovat jako v tomto případě, tedy logicky.

Logo

Muzeum je otevřeno od úterka do neděle od 10 do 18 hodin.

autor: Petra Kosová
Spustit audio