Karel Gott se stane čestným občanem Plzně

16. říjen 2009
Tento pořad

Zpěvák Karel Gott letos rozšíří řady politiků, vojenských hrdinů, představitelů kultury a veřejného života, kteří získali čestné občanství města. O udělení nejvyššího městského ocenění zdejšímu rodákovi rozhodli zastupitelé. Karel Gott, který se před sedmdesáti lety v Plzni narodil, čtyřiatřicetkrát zvítězil v anketě Zlatý slavík a stal se legendou české hudební scény. Podrobnosti připojuje primátor Plzně - Pavel Rödl.

Karel Gott patří mezi nejvýznamnější české zpěváky, je i jedním z nejznámějších neanglicky zpívajících interpretů populární hudby na světové scéně a jediným českým zpěvákem, který se výrazně prosadil i v zahraničí, zdůvodnila udělení čestného občanství primátorova náměstkyně Marcela Krejsová, která s návrhem na ocenění přišla.

Ne všichni představitelé města s návrhem souhlasili. Z 49 zastupitelů zvedlo ruku pro 36 lidí, šest bylo proti. Ostatní nehlasovali nebo se zdrželi hlasování.

Gott se letos ve své rodné Plzni nedočká jen čestného občanství, bude zároveň i jedním ze tří prvních laureátů nové krajské ceny hejtmanky Milady Emmerové Dvorana slávy.

Kromě Gotta budou letos zastupitelé rozhodovat o udělení čestného občanství ještě nejméně jednou - na návrh rady by ho měl získat další letošní sedmdesátník, plzeňský biskup František Radkovský.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio