Oceněná počítačová hra GhettOut pomáhá v prevenci kriminality

15. prosinec 2009
Tento pořad

Jak se dostat z Ghetta. To je úkol počítačové hry, která vznikla v Plzni a před několika dny si její autoři přivezli mezinárodní ocenění ze Stockholmu. Jak zjistil Jan Dvořák, o hru projevilo zájem hned několik evropských zemí včetně Anglie a Holandska.

Na prestižní celoevropské soutěži "Evropské ceny prevence kriminality ECPA 2009" Českou republiku reprezentoval projekt nominovaný Plzeňským krajem a Krajským ředitelstvím policie Západočeského kraje "GhettOut-trenažer životních strategií", který realizuje Společnost Tady a teď. Letošní téma bylo orientované na prevenci kriminality a viktimizaci mezi dětmi a mladistvými se zaměřením na školu, kyberprostor a rekrutování do kriminálních skupin.

Mezinárodní porota pod švédským předsednictvím vybírala ze 17 projektů, které reprezentovaly členské země EU. V náročném porovnávání zvítězil finský projekt "KiVa - Anti-Bullying Programme". Ovšem mezinárodní porota se rozhodla udělit i zvláštní ceny originálním projektům. Ocenění poroty za inovativní a originální přístup k problematice sociálně vyloučených lokalit získal projekt GhettOut.

Cílem vítězného projektu hry "GhettOut - trenažer životních strategií" je ovlivnit děti staršího školního věku tak, aby byly v budoucnu schopné na základě předaných informací předcházet situacím, které by mohly zapříčinit nebo prohloubit jejich sociální dopad. Jako nástroj slouží počítačová hra GhettOut, která simuluje sociální realitu na okraji společnosti. Hra obsahuje prvky z oblasti problematiky užívaní návykových látek, zadlužování, bydlení apod., stěžejním momentem je rozhodování mezi nelegálními a legálními činnostmi.

Počítačový svět 2

Počítačovou hru Ghettout je možné hrát bez omezení a registrace online je na internetových stránkách www.ghettout.cz .

autor: jsd
Spustit audio