Západočeské muzeum usiluje o zařazení mezi výzkumné instituce

7. květen 2010

Západočeské muzeum v Plzni se snaží získat status výzkumné instituce. Reaguje tak na změnu financování vědy a výzkumu v České republice, která nastane od roku 2011. Muzeum se vědecké a výzkumné práci věnuje v řadě oborů už více než sto let a podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže splňuje pro toto uznání podmínky. O zařazení požádá muzeum ministerstvo kultury případně Radu vlády pro vědu a výzkum. Podle ředitele Františka Frýdy by formální uznání nejen zvýšilo muzeu prestiž, ale také by znamenalo finanční přínos.

Muzeum dělá vědeckou práci už dlouho, publikuje v prestižních časopisech, pracuje na mezinárodních projektech, pravidelně se uchází o výzkumné granty. Mnohé jeho projekty už také ovlivnily vědu a vnímání v nadregionálním a dokonce i v celosvětovém měřítku.


Podle vedoucího paleontologického oddělení Josefa Pšeničky má v muzeu největší naději živit se vědou především botanika, archeologie a paleontologie. Ve světě jsou právě muzea a univerzity prostředím, kde se dá dělat základní výzkum. V ČR ale muzea jen velmi těžko získávají peníze na tento výzkum, protože nemají pozici vědeckých institucí. Pokud ji získají, začnou mít zázemí, vědecké výstupy dostanou hodnotu. Změnit by se tím mělo i vnímání muzeí veřejností. Zatím je lidé vidí spíš jen jako instituce skladující sbírkové předměty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio