Techmania získala cenný exponát

20. srpen 2010

Velký parní stroj Marx, vyrobený v roce 1909 v plzeňské Škodovce, je novým exponátem regionálního technického muzea Techmania v Plzni. Muzeum zaměřené na popularizaci vědy a techniky nechalo zařízení opravit za zhruba dva miliony korun. Opravu mohlo realizovat díky dotaci EU, která přispěla na projekt renovace čtyř unikátních historických exponátů za zhruba 11 milionů korun. Parní stroj, který kdysi pracoval na severním Plzeňsku, je jedním z nejstarších exponátů muzea. Další informace uvádí za Techmanii Tomáš Moravec.

První historie parního stroje je neznámá. Ví se jen, že byl vyroben ve Škodovce v roce 1909. Pak byl od roku 1937 Krašovicích na severním Plzeňsku, kde byla pila a mlýn. Sloužil jako záložní stroj, když nebylo dostatek vody na turbíně. V Krašovicích ale pracoval jen do roku 1948. Pak byl nějaký čas udržován jako záloha. Bez využití stál zhruba 50 let, než ho rozebrali technici Škodovky a převezli do Plzně. Dalších 12 let čekal na renovaci.

Stroj, jemuž dominuje setrvačníkové kolo o průměru tři metry, měl výkon kolem sta koňských sil při sto otáčkách za minutu. Potřeboval šest kilogramů páry na výkon jednoho koně a hodinu práce a další kilogramy oleje.


Kolem roku 1900 byly podobné parní stroje téměř v každé továrně - poháněly čerpadla, generátory, soustruhy, katry, pily, mlýny, mlékárny i pekárny. "V podstatě cokoliv se točí, v 19. století se pohánělo parním strojem. Tento byl vyrobený v nejzajímavější éře parních strojů, které byly na vrcholu, měly za sebou 200 let vývoje a v tu dobu je pomalu začaly nahrazovat benzinové motory, elektromotory a turbíny

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio