Dosud neznámý interiér architekta Loose byl objeven v Plzni

12. duben 2011

V Plzni se podařilo objevit další interiér od slavného architekta Adolfa Loose. Podle dostupných pramenů se dosud předpokládalo, že interiér bytu Lea Brummela v Plzni na Klatovské 140 z roku 1929 zanikl beze stop. Nečekaný objev, který se podařil městskému památkáři Karlu Zochovi, ale odhalil, že tento interiér se přeci jen dochoval. Přitom Karel Zoch prostor objevil v podstatě náhodou.

Interiér Adolfa Loose na Klatovské třídě 140 je prozatím veřejnosti nepřístupný. Po rekonstrukci by byl majitel ochoten prostor alespoň některý den v roce pro zájece otevřít.


U příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel se 16. dubna nabízí příležitost navštívit tři interiéry Adolfa Loose v majetku města – Klatovskou 12, Klatovskou 19 a Bendovu 10. Návštěvníci se také mohou dostat do soukromých prostor domu v Husově ulici 58, který je v majetku Michala Brummela.

Město si již vloni vyzkoušelo poměrně unikátní systém prohlídek jednotlivých bytů, který je založen na postupném přecházení návštěvníků od jednoho cíle ke druhému. Všechny byty leží v příjemné docházkové vzdálenosti. Jak tvrdí Kristina Štěpánová z odboru prezentace a marketingu plzeňského magistrátu, pokud se návštěvníkům podaří projít během dne všemi čtyřmi místy s Loosovými interiéry, pochopí nejen základní principy Loosovy tvorby, ale i důvod, proč byl Loos ve své době naprosto unikátním fenoménem.

Průvodci budou při prohlídkách Loosových interiérů vyprávět o osudech bytů a jejich obyvatel, většinou židovského původu , a přidají také detaily o samotném tvůrci. Návštěvníci se například dozví, na co Loos potřeboval Schneekessel (měděnou mísu na sníh z bílků) a proč se tak dobře vyznal ve vzácných mramorech, kterými obložil stěny některých plzeňských salónů. Zajímavostí je i to, že Loos jako architekt téměř nekomunikoval s úřady a je tedy těžké určit, kolik architektonických počinů v Plzni vlastně uskutečnil.


Další příležitost k návštěvě Loosových interiérů v Plzni bude mít veřejnost zase až 17. září 2011 při Dnech evropského dědictví. V říjnu a v listopadu pak příznivce Loosovy tvorby čekají dvě výstavy, které připravuje Západočeská galerie v Masných krámech a v galerii „13“.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio