Klenčím pod Čerchovem povede nová cyklostezka

18. duben 2011

Svazek obcí Chodská liga, který tvoří 15 obcí Horního Chodska, připravuje na Domažlicku novou cyklotrasu Lísková - Klenčí pod Čerchovem - Luženice. Cyklostezka bude kopírovat trasu staré poštovní cesty, která fungovala od roku 1528 a spojovala Prahu s Řeznem. V obci Luženice se cyklostezka napojí na mezinárodní cyklotrasu číslo 3 Praha-Plzeň-Regensburg. Další informace doplňuje předseda svazku Chodská liga a zároveň starosta Klenčí pod Čerchovem Karel Smutný.

Nová cyklostezka vyjde na 12,5 milionů korun. Svazek obcí Chodská liga na ni získal dotaci od Evropské unie. Náklady zahrnují vypracování projektu, vybudování cyklostezky a také vybavení mobiliářem, tedy informačními tabulemi a odpočívadly. Celková délka cyklostezky je zhruba 17 kilometrů, z toho 6 kilometrů se vybuduje nově, zbytek se upraví. Se stavbou cyklostezky se začne v květnu a dokončena by měla být do konce roku.

Poštovní cesta z Prahy do Řezna, která procházela Klenčím pod Čerchovem, vznikla už polovině 16.století. V Klenčí se dokonce dochovala historická budova staré pošty, která kdysi sloužila jako celnice a zájezdní hostinec. Dnes patří k nejstarším poštovním budovám v Čechách a její současná podoba je z 18.století. Poštovní a formanská doprava, která procházela Klenčím pod Čerchovem, zanikla zprovozněním železnice v roce 1861.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio