Historii i současnost přestavuje hasičské muzeum ve Zbirohu

2. květen 2011

Muzeum požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu je znovu přístupné veřejnosti. Návštěvníkům představí unikátní historické exponáty související s činností hasičů od poloviny 18. století až po třicátá léta století dvacátého, doplněné o řadu novinek. Výstavní prostory budou navíc zhruba od července ještě rozšířeny o část věnovanou období druhé poloviny 20. století.

Historii požární ochrany je věnována plocha 900 metrů čtverečních. Oproti loňsku je tato část doplněna exponáty od dobrovolných hasičů z Vejprt. Je to zápřahová ruční hasící stříkačka z roku 1746, která se stala nejstarším vystaveným exponátem. Unikátní je rovněž parní stříkačka Czermack z roku 1903, zapůjčená HZS Ústeckého kraje, a cisterna 25 Henschel z roku 1942 od dobrovolníků z Tábora.

S otevřením druhé části expozice v dokončované hale, která bude přístupná patrně od letních prázdnin, se na ploše přes 2500 metrů čtverečních představí hasičské automobily značek Praga, Tatra, Škoda, ZIL či DENIS. Velmi zajímavá je i část muzea věnovaná leteckým zásahům hasičů s vrtulníkem MI-2. Ten byl jako první vrtulník využíván k zásahům složkami integrovaného záchranného systému.

Loni otevřená expozice požární ochrany ve Zbirohu dává nahlédnout do historie vzniku a vývoje dobrovolné a profesionální požární ochrany. Hlavním cílem expozice, do níž je vstup zdarma, je zachovávat a přinášet informace o poslání, organizaci a činnosti nejen profesionálních, ale i dobrovolných hasičů v jednotlivých obdobích vývoje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio