Rozvadovská celnice se přeměnila v Muzeum železné opony

16. květen 2011

Starý hraniční přechod v Rozvadově na Tachovsku se změnil v Muzeum železné opony. Stojí jen pár metrů od linie, která dříve oddělovala východní a západní země. V rámci Evropy se jedná o zcela unikátní záležitost. Nejen zájemcům o historii nabízí Muzeum železné opony stovky exponátů, dobových fotografií i kopií významných historických dokumentů.

Muzeum v budově bývalé celní správy 50 metrů od hraničního potoku, přínáší přehled o nejvýznamnějších světových událostech minulého století, a především z doby takzvané studené války. Má dát co nejvíce informací každému, kdo má zájem o dějiny, hlavně však mladým lidem. Myšlenka zřídit muzeum, jež by pro příští generace vyprávělo o fenoménu železné opony, která po dlouhá desetiletí dělila svět, vznikla už v roce 1991.

Expozice začíná první světovou válkou, která položila prazáklady železné opony, zmiňuje mnichovskou dohodu a druhou světovou válku, po níž následovalo rozdělení světa na kapitalistický a socialistický tábor. "Budování socialismu" je věnována další sekce muzea, podobně jako studené válce. Nechybějí ukázky zbraní, literatury, spojovací a zabezpečovací techniky, odznaky či informace o světových jaderných testech a dalších plotech a bariérách, které stále ve světě oddělují státy, národy a země.

O vznik muzea se zasloužil pražský dokumentarista Milan Linhart a nestor českých triatlonistů Plzeňan Václav Vítovec.

Muzeum je otevřeno od čtvrtka do neděle vždy od 11:00 do 17:00 hodin.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio