90 let - tolik je legendární loutce Hurvínkovi

3. květen 2016

Je z rozvrácené rodiny, neustále odmlouvá a je ze dřeva. Poprvé viděly děti loutku Hurvínka před 90 lety - v roce 1926 vystoupil ve hře Počestný dům. Za tu dobu se změnil. Je zvídavější a spolu se Spejblem řeší aktuální problémy, nebojí se ani politiky. Kulaté narozeniny oslavil koncertem.

„Hurvínek se vlastně mění s dobou, ale pořád zůstává malým rošťákem, který tátu miluje, ale hrozně ho baví ho vytáčet a dávat mu otázky, na které Spejbl velmi těžko odpovídá. Schválně mu hází takové špeky a děti to náramně baví. Protože které dítě nebaví nachytat tátu na švestkách?" vysvětluje, proč se postavička tak dlouho těší velké oblibě, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.

Hurvínek je vlastně plzeňským rodákem, protože začátky Divadla Spejbla a Hurvínka jsou spojeny se jménem Josefa Skupy. Ten vytvořil plešatého užvaněného maloměšťáka Spejbla, kterého poprvé představil publiku na podzim 1920.

Šest let vystupoval Skupa se Spejblem v divadle jen v přídavcích. Až na jaře 1926 dostal díky fantazii řezbáře Gustava Noska vytáhlý bručoun v černém fráčku odpovídajícího parťáka. Publiku se drzý kluk představil začátkem května. Jméno ale dostal až později. Podle pamětníků se mu ze začátku říkalo Spejblík nebo Spejblátko. Jméno Hurvínek prý vzniklo ze staročeského Hurvín. Ze začátku přitom nebylo zřejmé, jestli je Hurvínek Spejblův syn. To prý vymysleli až diváci.

K 90. narozeninám 100 kusů pamětní mince

Devadesátiny oslavil Hurvínek koncertem v pražském Karlíně. Protagonisty večera, věnovaného také největšímu Čechovi Karlu IV., byl i Spejbl, Mánička, bábinka a Žeryk. Část výtěžku z koncertu věnuje Divadlo Spejbla a Hurvínka na výrobu zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově.

Hurvínkovy narozeniny oslavila také Česká mincovna z Jablonce nad Nisou. Ta u příležitosti jeho kulatin vytvořila tři pamětní mince - každou ve dvojím provedení ze zlata a stříbra. Podobu Hurvínka se psem Žerykem, který se na scéně poprvé objevil v roce 1930, zachytila medailérka Irena Hradecká. Mincovna vydala pouhých 100 kusů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio