Přírodní koupaliště Babylon prošlo revitalizací a zahajuje provoz

1. červen 2011

Koupaliště Babylon na Domažlicku zahajuje po rozsáhlé revitalizaci s prvním červnovým dnem provoz. Tato přírodní nádrž byla oblíbená a vyhledávaná už za první republiky. Ovšem postupem času se zanesla bahnem a ve vodě se množily sinice a řasy. Město Domažlice přistoupilo k odbahnění Babylonu, mimo jiné i proto, že tím zároveň zlepší protipovodňová opatření.

V majetku města Domažlice je rybník Babylon od roku 1930. Během osmdesáti uplynulých sezon se dno nikdy od bahna nevyčistilo. K zásadním úpravám došlo poté, co se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která pokryla 95 procent nákladů z částky zhruba 33 milionů korun.

Z dvanáctihektarového rybníka bylo vytěženo a odvezeno více než 52 tisíc m3 bahna. Následovaly opravy hráze, budování nových výpustí a požeráků. Opravená hráz by také měla významně zachytit případnou povodňovou vodu.

Rybník, do kterého se vejde celkem 460 tisíc kubíků vody, je v současné době zhruba ze dvou třetin napuštěn. Během víkendu by měla voda dosáhnout plného stavu. Po zvýšení hladiny se tam vrátí i původní obyvatelé. Před zahájením složitého odbahnění totiž ochránci přírody a zaměstnanci Domažlických městských lesů přenesli do bystřických rybníků 9 tisíc raků.

Na koupališti Babylon se nově nebude vybírat vstupné, zatím bezplatné je i parkování. Podmínky dotace nedovolují na pláži žádné komerční aktivity. Už se proto nebudou půjčovat oblíbené lodičky. Občerstvení zajistí provozovny mimo areál. Novinkou je, že na pláži bude pro návštěvníky bezplatně přístupná wifi síť.

autor: mkl
Spustit audio