Nadační fond pro olympioniky vznikl i v západních Čechách

15. červen 2011

Klaněl se jim celý svět. Na některé kdysi slavné sportovní celebrity se ale časem téměř zapomnělo, žijí v ústraní a někteří dokonce v nuzných podmínkách. S cílem pomáhat sportovcům v tíživé životní situaci vznikl v Plzni Nadační fond západočeských olympioniků. Pomoci by se mohli dočkat účastníci olympijských her, ale i mistrovství světa, Evropy a dalších světově významných akcí.

Nadační fond vznikl na konci května a včera byl poprvé představen veřejnosti. Západní Čechy byly posledním místem, kterým podobná iniciativa chyběla. Mezi členy Nadačního fondu patří například někdejší účastnice olympiády volejbalistka Věra Štruncová, bývalý hokejista Bohuslav Ebrman a také olympijský vítěz z Mexika z roku 1968 sportovní střelec Jan Kůrka. Ten je zároveň předseda dozorčí rady Nadačního fondu.


Změnu měl přinést v roce 2007 návrh bývalého skokana na lyžích a také poslance Pavla Ploce. Doživotní rentu ovšem poslanecká sněmovna neschválila. I proto začaly v jednotlivých krajích vznikat nadační fondy, snažící se podporovat bývalé úspěšné sportovce. V okolních postkomunistických zemích je přitom zákonem řízená podpora bývalých olympioniků běžná.

autor: jnm
Spustit audio