Město Plzeň dokončilo novou promenádní cestu u Velkého boleveckého rybníka

22. červen 2011

Nová více než kilometrová promenádní cesta podél severovýchodního pobřeží nejoblíbenější rekreační oblasti města - Velkého boleveckého rybníka byla slavnostně otevřena v Plzni. Asfaltový povrch nahradil původní lesní cestu, takže nyní je tato část rybníka přístupnější i pro lidi na kolečkových bruslích či na invalidním vozíku. Vybudování cesty mezi autokempem Ostende a pláží pod Bílou Horou ukončilo první fázi projektu revitalizace lesoparku Ostende.

Radnice zahájila první etapu postupné revitalizace lesoparku loni na jaře. Plány vycházejí ze zpracované studie, která celkové náklady odhadla na zhruba 30 milionů Kč. Nyní dokončené části přišly na 12 milionů korun a kromě nové asfaltové cesty obnášely také úpravu spojovací hrázky mezi Velkým a Malým boleveckým rybníkem a úpravu břehů ničených erozí. Navezené velké kameny slouží jako vlnolamy, zpevňují pobřeží a vytvářejí menší zálivy s pohodlnými vstupy do vody.

Město čeká ještě postupná revitalizace téměř dvacetihektarového lesoparku. Je naplánována do 20 let a bude obnášet zmlazení a obnovení starého lesního porostu. Počítá se také s opravou sítě lesních cest a stezek, které doplní lavičky, dřevěné altány a další mobiliář. I po revitalizaci budou v lesoparku dominovat borovice, výrazný bude i podíl listnáčů, zejména letních a zimních dubů.
Na místě bývalé restaurace Ostende by by měl být postaven nový multifunkční objek - restaurace spojená s šatnami a rekreačními aktivitami.


Kromě revitalizace lesoparku radnice v minulých letech investovala do úprav okolí rybníka miliony korun - za devět milionů se zbudovala rampa a úprava břehu na opačné straně rybníka, na dva miliony přišlo vybudování cesty na břehu pod Bílou Horou a úpravy pláží. Město investuje také do unikátního projektu biomanipulace v rybníku, která bez chemických zásahů přináší čistější a kvalitnější vodu pro koupání.

autor: mkl
Spustit audio