Na severu Plzeňska by měla být nová věznice

29. červen 2011

Na severním Plzeňsku by mohla vzniknout nová věznice Objekt by měl sloužit pro výkon méně závažných trestů a kapacitně by měl pojmout až 500 vězňů. Ministerstvo spravedlnosti vybírá z asi pěti lokalit v celé ČR, zhruba do konce července chce rozhodnout, ve které by zařízení mohlo být umístěno.

Konkrétní místo dosud nebylo určeno, ale ministerstvo spravedlnost rozhodně upřednostňuje spíše venkov před městskou aglomerací. Pro severní Plzeňsko hovoří mimo jiné fakt, že vybrané místo je v oblasti s relativně vyšší nezaměstnaností. Nová věznice by tak do regionu mohla přinést 200 až 300 nových pracovních míst, což by pro oblast byl významný zaměstnavatel.

Ministerstvo má vytipováno asi pět vážnějších vhodných lokalit v ČR, při výběru konkrétního místa se bude zohledňovat možnost sehnat v oblasti zaměstnance i zájem místní samosprávy. Jiří Pospíšil to řekl novinářům u příležotost otevření nového justičního paláce v Plzni. Přesné umístění nechtěl nejdřív prozradit, pak připustil, že se uvažuje o využití objektu ve vlastnictví policie v Balkové. Dříve tam bylo záchytné středisko cizinecké policie pro uprchlíky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio