Parta chlapců provozuje nevšední muzeum Sklep v Postřekově

25. červenec 2011

Nevšední muzeum můžete navštívit v Postřekově na Domažlicku. Parta místních chlapců ve věku od deseti do čtrnácti let tam provozuje nevšední muzeum Sklep. Nachází se v domě osmdesátileté tetičky jednoho z hochů. Otevřené je jen čtrnáct dní v roce, právě teď o prázdninách, a každoročně si ho během této doby prohlédne více než dvě stě návštěvníků.

Originální muzeum provozuje parta jedenácti hochů už od roku 2007. Nápad jim vnukla kamarádka ze sousedství, která jednoho dne přivedla do jejich klubovny svou maminku s tím, že tam kluci mají muzeum. Chlapci se pak shodli, že to není špatný nápad a že mají dostatek exponátů, aby muzeum ve sklepě domu zřídili.

Každý z chlapců má v muzeu nějakou funkci nebo zastává nějaký post. Ředitelem je Jiří Knížek, ale najdete tu také průvodce, muzejní stráž, inspektora nebo pokladního.

Muzeum Sklep v Postřekově

V současné době si návštěvníci mohou v muzeu Sklep prohlédnout chodskou, numismatickou, mineralogickou a diplomatickou výstavu. K vidě jsou také exponáty z první republiky nebo výstavu Neprojdou, která je zaměřena na pohraničníky. V hlavním sále se každý rok výstava mění a letos je zaměřena na téma G8 – sdružení nejvyspělejších států světa.

Muzeum Sklep v Postřekově je otevřené do konce července, každý den od 14:00 do 18:00 hodin, o víkendu od 15:00 do 18:00 hodin. Vstupné je dobrovolné.


autor: čer
Spustit audio