Malá elektrárna Čeňkova Pila má nový náhon

22. srpen 2011

Národní technická památka, malá vodní elektrárna Čeňkova pila na Šumavě, má nový náhon. Na jeho opravu spotřebovali truhláři více než 120 metrů krychlových jedlového dřeva. Návštěvníci, kterých přichází do této veřejně přístupné elektrárny ČEZ tisíce ročně, tak mohou nové vantroky vidět opět v provozu. Oprava náhonu elektrárny si vyžádala téměř milion korun.

Opravu prováděli zaměstnanci společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, která malý stokilowattový vodní zdroj z roku 1912 vlastní a spravuje. Při práci využili zkušenosti s technologickými postupy našich dědů. Při skládání totiž nepoužili jediný hřebík, díky systému dřevo-drážka se do vydrážkovaných fošen vsouvá takzvané pero. Voda potom drobné netěsnosti zatáhne.

Jedle byla na opravu zvolena z několika důvodů: cenově je dostupná a ve vlhku nehnije, ale postupně tvrdne; navíc je dřevo tlakově mořené. Jedle se osvědčila už při loňské rekonstrukci 200 let staré opěrné zdi téměř desetikilometrového Vchynicko-tetovského plavebního kanálu. Opravy byly rozděleny na čtyři etapy. Jednak z důvodu co nejmenší ztráty na výrobě elektřiny během léta, zadruhé proto, že jedlového dřeva se tolik netěží a společnost ČEZ ho musela nastřádat.

Prohlídka Čeňkovy Pily je součástí expozice Šumavská energie, umístěné v prostorách sousední vodní elektrárny Vydra. Výstavu letos od června navštívilo 4000 lidí. Nabízí panely o vývoji a současnosti energetiky, krajinný model s aktivní ukázkou technologického procesu nebo věrné modely plavení dříví na Vchynicko-tetovském kanále.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio