Zchátralý pivovar v Chříči se snaží zachránit sdružení Propolis

22. srpen 2011

Na kulturní a společenské centrum se postupně mění areál bývalého pivovaru v Chříči na severním Plzeňsku. O jeho záchranu se snaží už od roku 2009 občanské sdružení Propolis, které tu hodlá také obnovit původní činnost, tedy vařit pivo. Mělo by to být kvasnicové nefiltrované pivo z žateckého chmele a českého sladu, ale vše záleží na penězích - původní zařízení se nedochovalo, a tak bude obnova velmi nákladná.

První zmínka o pivovaru, který byl součástí zdejšího panství, pochází z roku 1567, kdy byl jeho majitelem Oldřich Lažanský z Bukové. Pivovar, stejně jako panství často měnil majitele. Na začátku 20. století získal pivovar Josef Konopásek, který provedl modernizaci zařízení (varny, chladírny) a rozšířil výstav na 1 000 hl ročně.

Pivo zde chříčtí mohli vařit ale jen do druhé světové války, během níž byl provoz zrušen, a po válce už nebyl obnoven. Objekt pak až do roku 1990 využívalo místní JZD jako sklad náhradních dílů a postupně chátral. Z původního zařízení se dochovaly pouze spilky, lednice, ležácké sklepy a hvozd. Samotný objekt je značně poškozený.

Pivovar ve Chříči

Občanské sdružení Propolis chce přeměnit chátrající pivovar Chříč v živoucí místo, které se má stát prostorem pro setkávání. V areálu pivovaru by kromě chráněné dílny a vzdělávacího centra měla vzniknout i pivovarská restaurace.

autor: kos
Spustit audio