Plzeň má první církevní školku, jedinou v Plzeňském kraji

27. září 2011

V Plzni vznikla nová Církevní mateřská školka kardinála Berana. Začala oficiálně sloužit v plzeňské Žlutické ulici na sídlišti Lochotín. Školka pro 24 předškoláků navazuje na tradici bývalé křesťanské alternativní třídy. Zařízení nabízí rodičům z nábožensky založených i nevěřících rodin rozvoj křesťanských hodnot. Školku zřizuje plzeňské biskupství, které je v kraji zřizovatelem také Církevního gymnázia v Plzni a Církevní střední odborné školy ve Spáleném Poříčí.

Církevní alternativní třída fungovala v Plzni 19 let při jiné mateřské školce, v dubnu ale její ředitelka oznámila, že se církevní zaměření třídy ruší. Díky příspěvku sponzorů, kraje, města i samotných rodičů se podařilo najít prostory a novou školku v rekordním čase zřídit. Církevní školka nově sídlí v budově, kde byla dříve soukromá jazyková škola. Stavební úpravy prostor přišly na více než 2 miliony korun. Veškeré vybavení školky je darem sponzorů.

Zájem o školku je velký, kapacita se naplnila velmi rychle a už nyní se rodiče ptají na příští rok. Církevní školka nabízí podle ředitelky Ilony Tomanové rozvoj křesťanských hodnot a přijímá to nejlepší s křesťanských zásad. Jednou týdně přicházejí na křesťanskou výchovu kněží od františkánů i zástupci jiných církví ekumeny a vyprávějí dětem biblické příběhy.

Třída Mateřské školy kardinála Berana v Plzni
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio