Plzeň se bude podílet na rekonstrukci chráněné dílny Kačaba

3. listopad 2011

Dvě plzeňské kavárny, které zaměstnávají postižené lidi, příští rok zvýší díky získaným dotacím počty pracovních míst. V kavárně Pierot, kde obsluhují neslyšící, přibude jedno pracovní místo, v kavárně a čajovně Kačaba vznikne šest nových míst pro zdravotně postižené.

Pierot Café provozuje Plzeňská unie neslyšících. Díky čtvrtmilionové dotaci z nadace jedné soukromé firmy může od ledna zaměstnat novou neslyšící provozní, zároveň upraví prostory v kavárně a pořídí některé spotřebiče. Kavárna, která má odstraňovat bariéry mezi světem slyšících a neslyšících, zatím zaměstnává sedm neslyšících lidí.

Pierot funguje od září 2009. Návštěvníci se tu mohou učit komunikovat ve znakové řeči a objednávat si v ní u neslyšící obsluhy. Na dotykových displejích je překladový slovník z češtiny do znakového jazyka.

Šest nových míst vznikne také v kavárně a čajovně Kačaba. Radní města rozhodli dát 350.000 korun na rozšíření služeb o nabídku teplé kuchyně. Peníze, pokud je schválí zastupitelé, půjdou na potravinářský výtah a instalaci vzduchotechniky. Kačaba si už za roky fungování dobrou pověst a v praxi se osvědčilo, že když se lidem s handicapem poskytne příležitost, přijímají ji s nadšením, s vervou se do práce zapojují a váží si jí.

Městská dotace pro Kačabu představuje asi čtvrtinu nákladů. Kavárnou prošlo úspěšně za šest let na tři desítky absolventů pracovní rehabilitace. Do tohoto programu se může přihlásit kdokoli se zdravotním postižením, který má problém najít si práci, a to z mnoha důvodů - nezvládá stres, pracovní tlak, svoji nemoc nebo nemá základní sociální návyky, a přesto by chtěl pracovat. V ročním programu se klienti s pomocí instruktorů učí zvládat základní pracovní dovednosti, díky nimž si pak najdou práci na obvyklém trhu práce. V roce 2011 program pracovní rehabilitace úspěšně absolvovalo sedm účastníků, přičemž šest z nich již v současnosti pracuje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio