Do řeky Střely bude v příštích pěti letech vysazeno přes 12 tun pstruha obecného

3. listopad 2011

Na řece Střele v Plasích na severním Plzeňsku proběhla pilotní akce v rámci projektu Cesta pstruha - návrat lososovitých ryb do evropských vod. Ten je dílem organizace Sladkovodní giganti, vodohospodářské společnosti Veolia Voda Česká republika a jejího nadačního fondu. Cílem projektu je navrátit původní druhy ryb do českých řek a rozšířit jejich populaci. Vysazovat pstruhy obecné, neboli potočáky, do řeky Střely pomáhal také věhlasný český rybář Jakub Vágner.

Celé populace lososovitých ryb kormoráni na řadě míst doslova zdecimovali a dokud budou chránění, je potřeba, aby lidé s návratem ryb pomohli. V rámci projektu Cesta pstruha tak bude do řeky Střely vysazeno každý rok po dobu pěti let dvě a půl tuny této dravé ryby.

Jakub Vágner je známý tím, že vyznává taktiku chyť a pusť. To znamená, že ulovené ryby nezabíjí, ale pouští zpátky do řeky. To ovšem řada českých rybářů nedělá, a tak i dnes už vzácný pstruh obecný končí v řadě případů na talíři.

Jakub Vágner v Plasích při vysazování pstruhů do řeky Střely

Jakub Vágner není srdcem muškař, jeho láskou je sumec a vůbec všechny velké ryby, které loví po celém světě a vznikají z toho krásné dokumenty. Přesto pstruha má jako rybu moc rád, stejně jako řeku Střelu, která je pro tuhle rybu ideální. Je totiž čistá.

Projekt Cesta pstruha - návrat lososovitých ryb se zatím týká pouze řeky Střely. Občanské sdružení Sladkovodní giganti věří, že se mu podaří sehnat další sponzory a dojde na vysazování pstruhů i na jiných českých řekách.

autor: kos
Spustit audio