V Bystřici byla dokončena rekonstrukce Domova pro zdravotně postižené

14. listopad 2011

Rozsáhlá rekonstrukce Domova pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou na Klatovsku byla po několika letech dokončena. Celkové náklady jsou vyčísleny zhruba na 42 miliónů korun. Investorem projektu dostavby domova je Plzeňský kraj.

Domov je v současnosti příspěvkovou organizací Plzeňského kraje a byl zřízen za účelem poskytování sociálních služeb osobám s mentálním postižením ve věku od 3 do 64 let. Kapacita zařízení je v současné době nastavena na 162 lůžek. Domov sídlí v historické budově kláštera postaveného v polovině 19. století pro Školské sestry de Notre Dame. Ty byly z budovy po roce 1948 komunistickým režimem vystěhovány a pak zde několik let sídlila armáda, která objekt zdevastovala. Školské sestry se do kláštera v roce 1957 vrátily a založily zde Dětský ošetřovací ústav pod správou České katolické charity. Ústav byl tehdy zřízen za účelem ústavní péče pro případy nehodící se do zvláštních domovů a léčeben. Tehdy byl položen základ dnešního domova. Do budovy ani do zařízení se však příliš neinvestovalo.


Od devadesátých let byla budova kláštera modernizována a rozšiřována, byly zde postaveny i nové budovy stacionáře a prádelny, krytý bazén, radikální rekonstrukcí prošla například i jídelna s kuchyní. V roce 2006 byla připravena studie a pak projektová dokumentace na dostavbu domova. Rekonstrukce, která začala v roce 2008 a skončila letos na podzim, změnila Domov pro osoby se zdravotním postižením v moderní sociální zařízení.


Stavební úpravy se postupně zaměřily na zkvalitnění poskytovaných služeb a zpříjemnění pobytu klientů domova. Projekt Dostavby domova byl rozčleněn do dvou etap. Komplexní obnovou postupně prošlo veškeré sociální zařízení, vybudován byl nový bezbariérový vstup do hlavní budovy, kde vznikl i nový vestibul, postaven byl nový výtah a vybudován byl také doposud chybějící evakuační výtah. Rozšířena byla ubytovací kapacita o nové pokoje v podkroví objektu. Celá budova byla také požárně zabezpečena, získala novou fasádu a kolem ní byl upraven terén.

Slavnostní otevření se uskuteční 23. listopadu.


autor: Martin Kříž
Spustit audio