Diakonie Českobratrské církve evangelické opravila stacionář pro postižené v Soběkurech

21. listopad 2011

Rekonstrukci denního stacionáře pro starší děti i mladé dospělé s mentálním, kombinovaným a zdravotním postižením dokončila Diakonie Českobratrské církve evangelické v Soběkurech na jižním Plzeňsku. Opravy za zhruba šest a půl milionu korun zaplatil evropský program ROP Jihozápad.

V Soběkurech, tři kilometry od Merklína, je nyní 20 klientů ve věku 16 až 64 let z okresů Plzeň-jih, Klatovy a Plzeň-město. Stacionář se zaměřuje převážně na lidi s autismem.

Starý objekt bývalé školy, který má středisko v dlouhodobém nájmu, byl od 60. let neopravovaný a pomalu dosluhoval. Rekonstrukce přinesla nové rozvody, topení, okna a omítky.
Stacionář teď může přijmout o pět klientů více, ale hlavně je celý v přízemí a vhodný pro vozíčkáře i méně pohyblivé lidi. Za dotace EU byly pořízeny i speciální pomůcky, které pomáhají udržet schopnosti a dovednosti klientů, například pracovní boxy pro autisty, dotykové obrazovky a snoezelen, který pomáhá překonávat napětí, stres a eliminovat agresivitu; dále potřeby pro nácvik a udržení sebeobsluhy, například cvičnou kuchyňku.

Klientům organizuje program čtyřčlenná obsluha. Aktivitami udržují gramatiku, logiku a rétoriku a znalosti, které se naučili ve škole, včetně oddechu, například výletů. V centru denních služeb mohou uživatelé pracovat hodinu až dvě denně. Kolem 16:00 odjíždějí klienti buď domů nebo jim Radost poskytuje navazující služby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio