Plzeňsko má novou reprezentativní monografii hudebního folkloru

16. prosinec 2011

Plzeňsko má novou reprezentativní monografii hudebního folkloru. První z dvousvazkového projektu představil veřejnosti jeho autor Zdeněk Vejvoda. Vydání knihy, která poprvé uceleně a podrobně mapuje písně a tance plzeňské folklórní oblasti finančně podpořil Plzeňský kraj dvěma sty tisíci a město Plzeň sto tisícem korun.

Hudební monografii Zdeňka Vejvody Plzeňsko v lidové písni I. díl slavnostně pokřtil na krajském úřadu hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně s předsedou Folklorního sdružení České republiky Zdeňkem Pšenicou a dalšími hosty.

Záměrem publikace je představit repertoár plzeňského venkova v plné šíři a vyjádřit pestrost jeho historických vrstev, tanečních druhů, žánrů, tematického a obsahového zaměření a funkce při hudebních a tanečních příležitostech nebo v rámci rodinné a výroční obřadnosti.

Soubor Lidová muzika Sluníčko Rokycany

První svazek publikace obsahuje obsáhlou studii s tématem historických pramenů lidových písní a tanců a základní charakteristiku jejich hudebního typu. Druhá část tohoto svazku je koncipována jako antologie 354 historických zápisů hudebního folkloru, první rozsáhlejší výbor repertoáru venkova a malých měst sledované oblasti z 19. a první poloviny 20. století.

Kromě anonymu z roku 1819 obsahuje zápisy ze sbírek K. J. Erbena, z rukopisných souborů shromážděných v době příprav Národopisné výstavy českoslovanské v devadesátých letech 19. století, dále zápisy z let 1904–1914 z archivu Pracovního výboru pro českou lidovou píseň, z rukopisných fondů Národopisného muzea Plzeňska a z vydaných i rukopisných sbírek B. Vyhlídky, Č. Holase, K. Weise, J. Chudáčka, J. Pomahače, F. Hyndráka a Z. Bláhy.

Vzhledem ke vzrůstající oblibě forem jevištního folklorismu lze v plzeňském regionu konstatovat nový zájem o tradiční hudbu, a to jak v procesu hudební pedagogiky, tak i jako svébytný umělecký žánr. Pokud bude vydán i druhý díl této publikace, půjde o dosud nejrozsáhlejší publikační počin regionální hudební folkloristiky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio