Alfa v Nýrsku pečuje o volný čas mládeže

5. září 2011

Klub Alfa v Nýrsku na Klatovsku se snaží poskytovat azyl mládeži a vyplnit její volný čas. Pomáhá tak mimo jiné předcházet drogové či alkoholové závislosti mladých lidí.

Nápad na založení klubu dostal před třemi lety Petr Vaňkát z Nýrska. Pak téměř rok trvalo, než se mu podařilo najít vhodné místo a získat dostatek finančních prostředků. Klub byl otevřen v březnu 2009 a provozuje ho občanské sdružení Alfa. Jeho základním cílem je, aby mladí lidí z Nýrska a okolí netrávili volný čas na ulicích, v barech a hernách, a nalezli smysluplnou zábavu. ALFA je první písmeno řecké abecedy, přeneseně znamená základ, začátek, od nějž se vše odvíjí. A Klub ALFA je z tohoto pohledu vlastně místo možnosti nového začátku. Klub je otevřen ve srubu v areálu základní školy ve Školní ulici, vždy ve středu, v pátek a v neděli od 16 do 19 hod. Ve středu má klub také pronajatou tělocvičnu ve škole pro různé sportování. Klub je určen zejména mládeži ve věku od 13 let. Návštěvnost je dána počasím, obdobím zkoušek či momentální náladou. Postupem času se vytvořilo stabilní jádro asi 20 mladých lidí. K tomu je potřeba připočítat asi 10 lidí, kteří chodí jen na sport a pak zhruba dalších 60 - 80 lidí, kteří se zúčastňují jen některých akcí. Klub je místo, kde si mládež může zahrát společenské hry, stolní fotbal, šipky, petang, má přístup na internet a mnoho dalšího. V létě pořádá klub společné návštěvy koncertů, bowlingové turnaje, tábor přežití či grilování a mnoho dalšího.


Peníze na provoz získává klub z darů od podnikatelů i soukromých osob. Dostává také příspěvky od města Nýrska i od Plzeňského kraje a se snaží získat i finanční prostředky z evropských zdrojů. Činnost klubu podporuje také Křesťanské společenství Nýrsko.



Klub Alfa pořádá zajímavé akce. Například v srpnu se uskutečnil v pořadí druhý ALFA tábor přežití. Zúčastnilo se 13 dětí z Nýrska a okolí. Jak již samotný název napovídá, jednalo se o tábor, jehož cílem bylo naučit se přežít v přírodě s minimem vybavení. Na září klub připravuje soutěž o pohár ALFY v bowlingu. Dále na 16. září přednášku o nebezpečí závislosti na počítačových hrách, která se uskuteční od 18 hodin v sále nad městskou knihovnou. Přednášet bude vedoucí Plzeňského protidrogového centra Point14. A také ve spolupráci se základní školou ve Školní ulici připravuje klub softbalový kroužek.


autor: Martin Kříž
Spustit audio