Americká společnost AFL otevřela v Plzni vývojové centrum

Centrum pro vývoj elektrotechnických a elektronických systémů automobilů otevřela v Plzni (7.4.) americká společnost AFL, jejíž pobočka vyrábí v nedalekém Stříbře kabelové svazky. Divize amerického koncernu Alcoa, největšího světového výrobce hliníku, do konce roku zaměstná 30 vysokoškoláků, dvojnásobek dnešního stavu. Podle slov personálního ředitele centra Rudolfa Šimka, budou zdejší mozky pracovat pro všechny závody této společnosti ve střední Evropě. Do vybavení vloží firma téměř osm milionů korun.

AFL chce mít technickou podporu blízko Stříbra, protože nejbližší vývojová centra má ve Wolfsburgu, také s 30 lidmi, a v Bruselu. Důvodem založení střediska je i snaha o co největší blízkost hlavnímu odběrateli - mladoboleslavské Škodě Auto. Svazky ze Stříbra, kde počet zaměstnanců vzrostl od roku 2001 z 1100 na současných 1650, putují také do automobilek Volkswagenu a firmy DaimlerChrysler. AFL využívá blízkost Západočeské univerzity, věk zaměstnanců centra se pohybuje mezi 25 až 30 lety.

Výroba motoru v motorárně Škoda Auto a.s.

Podobné centrum už má v Plzni od června automobilka Mercedes- Benz. Do konce roku 2007 chce investovat 200 milionů korun a zaměstnat 170 lidí. Vyvíjí, testuje prototypové díly všech typů vozů patřících do koncernu DaimlerChrysler. Vývojové laboratoře má od začátku roku 2003 v Plzni také japonský Panasonic. Mateřská Matsushita, která tam osm let vyrábí televizory, chce do roku 2006 investovat 250 milionů korun, vývojový tým by měl mít 160 lidí.

autor: Martin Sobotka
Spustit audio