Američtí vojáci mají volno. Čeká je údržba vozů, prohlídka Prahy a koncerty

Američtí vojáci, kteří v několika kolonách dorazili do pražské Ruzyně, dnes čeká odpočinek, prohlídka Prahy a koncerty. Delegace Američanů se také vypraví do Plzně, kde na konci druhé světové války padli občané Spojených států. Na své si přijdou i zájemci nové i staré techniky, která bude vystavena dnes od 10 do 18 hodin v kasárnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám | Foto: Filip Jandourek

„Jsme tu hlavně kvůli tomu, že podporujeme NATO,“ říká žena, která se přišla podívat na příjezd konvoje do pražské Ruzyně.

„Chceme dát Rusku jasně najevo, že se ho nebojíme a spojenci stojí za námi,“ uvádí muž.

Před vchod do kasáren dorazily i menší skupinky odpůrců průjezdu vojáků. Kritizovaly třeba operace amerických vojsk v Iráku nebo zásah organizace NATO v bývalé Jugoslávii. Přívrženci opačných táborů se hádali.

„Když se budeme bavit o tom, kdo je tu agresor, tak je to bohužel americká strana,“ vysvětluje jeden z mužů.

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám | Foto: Filip Jandourek

Na vojáky čekal i klub vojenské historie, který přijel s třiceti veterány. „Deset kusů naší americké vojenské techniky bude vystaveno společně se strikery na kasárenské ploše,“ popisuje velitel veteránských dragounů Jiří Cihlář.

Kasárny budou pro zájemce o prohlídku nové i staré techniky otevřené v úterý od 10 do 18 hodin. Američtí vojáci mají v úterý den volna, říká jeden z nich Jon Wollaston:

„Doplníme nádrže a taky si určitě prohlédneme to vaše krásné hlavní město. Chceme i odpočívat, protože my vojáci nikdy nevíme, kdy budeme mít k odpočinku příležitost a tak využíváme každou chvíli.

Část vojáků amerického konvoje uctí v Plzni památku padlých Američanů

Číst článek

Delegace Američanů navštíví v úterý kolem poledne Plzeň, a to u příležitosti 70. výročí osvobození vojáky Spojených států.

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám | Foto: Filip Jandourek

Na podporu konvoje se uskuteční také dva koncerty, v 16 hodin před kasárnami v Ruzyni a v 19 hodin v pražském klubu Meet Factory. Vystoupí na nich mimo jiné David Koller, Michal Prokop, Kamil Střihavka nebo kapely The Tap Tap a Taxmeni.

Přes Českou republiku se vojáci vracejí na německé základny ze cvičení v Pobaltí. Jejich cestu sledovaly tisíce lidí. Do Německa vyrazí konvoj 115 vozidel ve středu po ránu.

Příjezd amerického konvoje k ruzyňským kasárnám | Foto: Filip Jandourek

A.Rokosová, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme