Animanie - Podzimní sklizeň - nabízí projekci, výstavy i tvůrčí dílny

14. listopad 2011

Festival animovaných filmů Animanie - Podzimní sklizeň probíhá v Plzni. Kromě projekcí snímků pro děti i pro dospělé tuzemských a zahraničních filmařů z Německa, Lotyšska, Francie a Belgie nabízí také tvůrčí dílny a výstavy.

Hlavními lákadly festivalu je na konci týdne soutěžní přehlídka či nahlédnutí pod pokličku vzniku snímku Alois Nebel. Zlatým hřebem festivalu je národní soutěžní přehlídka neprofesionální audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 26 let s mezinárodní účastí, která se uskuteční 17. listopadu. O den později přijedou do Plzně tvůrci filmu Alois Nebel, kteří představí techniku rotoskopie použitou v Česku poprvé právě v tomto filmu. V sobotu 19. listopadu pak uvede projekci filmu v Měšťanské besedě animátor Noro Držiak společně s výtvarníkem Jaromírem 99. Ten je zároveň frontmanem skupiny Priessnitz, s níž tentýž večer vystoupí v Music Club Anděl.

Hlavní stan Animanie je v Měšťanské besedě, kde kromě snímků v nedávno digitalizovaném kině uvidí zájemci dvě výstavy - „Vykradená dobrodružství" Davida Hynčíka a „10 let Anifestu. Na další si mohou zajít do Západočeského muzea. Součástí Podzimní sklizně je doprovodná výstava Na cestě k animaci v Západočeském muzeu. Představuje Aloise Nebela, loutky a kulisy z filmu Autopohádky, průhled do procesu hry Botanicula animátora Jaromíra Plachého, výstavu komiksů Barbary Šalamounové a Lucie Lomové s názvem Čechové a divoši a komiksy studentů Ústavu umění a designu Západočeské univerzity.


Festival Animanie potrvá v Plzni do 19. listopadu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio