Archiv vůní se otevřel v Kladrubech

29. září 2015

Návštěva kladrubského kláštera může být voňavá. Vzniká tam speciální expozice přírodních vůní a esencí, památka má i vlastní parfém a ovoněla dokonce některé sochy.

Klášter v Kladrubech na Tachovsku si k letošním 900. narozeninám nadělil Archiv vůní. Unikátní expozice vzniká ve spolupráci s profesionální parfemistkou Petrou Hlavatou v přízemí bývalé latinské školy a tvoří ji přírodní vonné látky, esence nebo parfémy. Klášter má dokonce i vlastní parfém a své vůně dostaly i některé tamní sochy.

„Parfém Star of Santini, který namíchala Petra Hlavatá. Vlastní parfém Santiniho i kláštera, ten parfém se skládá mimo jiné z ambry, kadidla, oudu, pižma, růže a dalších. Ke všem těmto ingrediencím můžou tady návštěvníci přivonět," řekl kastelán kláštera Milan Zoubek.

Původ některých cize znějících přísad do parfémů může přitom mnohdy leckoho zaskočit. Zatímco například pižmo je ve skutečnosti výměšek pachových žláz sudokopytníka kabara pižmového, oud se zase získává ze dřeva stromu rodu aquilaria. Dřevo musí projít procesem hniloby, a čím déle hnije, tím je pak vůně intenzivnější a současně taky kvalitnější a dražší.

V archivu mohou návštěvníci obdivovat jak samotné vonné esence, tak i namíchané parfémy. Umístěny jsou v malých lahvičkách a lidé k nim tak mohou snadno přivonět. Zatímco běžné západní či evropské parfémy jsou postaveny na bázi alkoholu a rychle vyprchávají, tyto vůně staví na oleji.

„To znamená, že se nám do kůže krásně vpijí, a když se navoníte tím parfémem, je to stejné, jako byste se oblékl do parfému samotného," uvedla průvodkyně expozicí Pavla Kovaříková.

Svou vlastní vůni teď mají v Kladrubech i sochy

Součástí expozice je i Lapidárium vůní. V něm je umístěno mnoho soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Týkají se řecké a římské mytologie a k některým z nich vytvořila Petra Hlavatá také speciální parfémy. Mezi voňavými exponáty je tady dvojice sousoší Chronos a Éos a Chronos a Seléné.

„Chronos je čas a Seléné je bohyně noci, typická noční vůně, čili jasmín a fíky. No a Chronos a Éos, neboli Aurora, to je bohyně slunce a ta vůně už je jiná, je jako jitro. Je to vůně ambry a citrusů, takový opak té noci," popsala sochy Pavla Kovaříková.

Letos klášter zatím Archiv vůní stále tvoří a testuje zájem návštěvníků. Příští rok by se pak voňavá expozice měla stát hlavním hitem turistické sezony. Návštěva Archivu vůní je zdarma, za prohlídku Lapidária vůní každý zájemce zaplatí třicet korun.

Podrobnosti o expozici Archiv vůní v klášteře v Kladrubech najdete zde.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio